Willem Massier

Over Respect en Armoede

In 1963 voerde de eerste vrouwelijke minister van Nederland, Marga Klompé, de Algemene Bijstandswet in als een recht voor armen om gewoon mee te kunnen doen in de maatschappij. Gedurende haar eerste jaar als lid van de Tweede Kamer, van augustus 1948 tot augustus 1949, hield Klompé een dagboek bij. Zij noteerde wat zij meemaakte en wie zij ontmoette. Ze maakte ook aantekeningen over haar inzet om ‘in Liefde en Rechtvaardigheid’ te leven en politiek te bedrijven. Politici met een dergelijke sociaal missie zijn helaas zeldzaam.

Politici
Renske Leijten, Pieter Omtzigt en Herman Tjeenk Willink zijn eigenlijk de enige namen die me anno 2021 te binnen schieten. Wat hunker ik naar dit soort politici. Politici met aandacht en respect voor menselijkheid en gerechtigheid. En wat kijk ik uit naar politici die zich vanuit dat respect inzetten om het onrecht dat armoede in Nederland anno 2021 is eindelijk eens keihard aan te pakken.

Geld en god
Bijna 60 jaar na Marga Klompé zijn liefde en rechtvaardigheid in de politiek vrijwel vergeten begrippen. De Bijstand wordt bewust laag gehouden omdat armoede zou prikkelen om aan betaalde arbeid te gaan meedoen. Met de armoedeval als extra wapen ook voor alleenstaande moeders om ten koste van aandacht voor hun kinderen zelfs meer betaald werk op te pakken dan goed voor hen is. Geld is god en betaald werk het middel om tot god te komen. Hoe triest!

Chaos en geweld
Dat dit tot puur lijden leidt en op termijn vervolgens tot jongeren die opgroeien in chaos en geweld, daar heeft de politiek nu geen boodschap aan. Visie is immers niet iets, waarmee je snel iets kan. En hé, de volgende verkiezingen staan alweer bijna voor de deur. Dus waarom zou je je inzetten voor een groep, die toch niet gaat stemmen en als ze dat wel doen dan nu niet op jou?

Een droom
Op www.willemmassier.nl schrijf ik over wie ik ben en wat ik doe. Daarnaast vind je er blogs vanaf 2017, het jaar waarop ik besloot dat ik zou gaan stoppen met mijn ICT-bedrijf om me in de derde helft van mijn leven op vrijwilligersbasis volledig te wijden aan ‘de goede zaak’ als volgt verwoord: ‘Mijn droom is om in vrijheid samen te leven in een inclusieve en rechtvaardige wereld, waarin voor onveiligheid en armoede geen plek meer is.

Als het voorgaande je aanspreekt: ik deel graag op www.willemmassier.nl mijn leven met jou.

Vriendelijke groet,
Willem Massier